Doelstelling 3: Het vergroten van de (financiële) zelfredzaamheid van (kwetsbare) inwoners.
Doelstelling 3: Het vergroten van de (financiële) zelfredzaamheid van (kwetsbare) inwoners. We willen dat Dordtenaren zoveel mogelijk zelfredzaam zijn. Dit geldt zowel op het gebied van bestaanszekerheid als op het gebied van mentale weerbaarheid. Ook voor 2022 verwachten we dat meer mensen te maken krijgen met inkomens- en schuldenproblematiek als gevolg van de coronapandemie. Binnen het programma 'Samen tegen armoede' werken we met verschillende maatschappelijke partners aan het voorkomen en aanpakken van armoede en schulden en het vergroten van de bestaanszekerheid van (kwetsbare) inwoners. Dit doen we zowel via het algemene aanbod als via speciale programma's voor jongeren.
We werken door aan de aanpak jongeren op de rit.
Wat doen we in 2022? Voor kwetsbare jongeren met problemen op meerdere leefgebieden hebben we een sluitende ketenaanpak ontwikkeld. Zij mogen niet tussen het wal en het schip vallen. Samen met belangrijke netwerkpartners (Sociaal Wijkteam, Sociale Dienst Drechtsteden en Jongerenwerk) werken we continu aan het verbeteren van het proces van de ketenaanpak Jongeren op de Rit (JOR). Afgelopen jaren onderzochten we waar "snellere" en passende routes mogelijk en nodig zijn voor deze kwetsbare jongeren. In 2022 implementeren we deze uitkomsten in samenwerking met verschillende domeinen. Zo geven we in 2022 bijzondere aandacht aan het beter organiseren van een doorgaande ondersteuningslijn bij de overgang 18 min/18 plus.
We vergroten het bereik van de ondersteuning en dienstverlening gericht op het verbeteren van bestaanszekerheid.
Wat doen we in 2022? We vergroten het bereik en bekendheid van het aanbod aan dienstverlening onder inwoners door de samenwerking tussen de vrijwillige schuldhulpverlening en de beroepsorganisaties te verbeteren, bijvoorbeeld door het organiseren van werksessies. Maar ook door in samenwerking met de Sociale Dienst werkgeversdienstverlening op te zetten en door de samenwerking tussen het Meldpunt Toeslagen van de Sociale Dienst en de Sociale Wijkteams te versterken, zodat de volledige situatie van een inwoner bekend is en zij gericht kunnen helpen.
We borgen de Ketenaanpak Schulden en de aanpak Schouders onder stress (SOS).
Wat doen we in 2022? In de ketenaanpak zijn in 2020 en 2021 verschillende lokale partners aangesloten om te zorgen voor een uniforme schuldenroute voor alle Dordtenaren. In 2022 meten we de effectiviteit en ervaringen zodat we de aanpak verder kunnen verbeteren. De pilotfase van SOS wordt afgerond. Op basis van een positieve evaluatie eind 2021 wordt de methodiek van de stress-sensitieve dienstverlening in 2022 geborgd bij de partners in de keten.
We optimaliseren de aanpak 'Vroeg Eropaf'.
Wat doen we in 2022? De aanpak Vroeg Eropaf zorgt er voor dat schuldeisers beginnende betaalachterstanden doorgeven aan de gemeente. Het stedelijk team vroegsignalering van het Sociaal Wijkteam gaat op deze signalen af om mensen hulp aan te bieden. Op basis van het landelijke dashboard vroegsignalering en ervaringen van het stedelijk team vroegsignalering en de Sociale Dienst optimaliseren we de aanpak. Daardoor kunnen we nog meer inwoners hulp aanbieden.
We evalueren het programma 'Samen tegen Armoede' en stellen een beleidsplan armoede en schulden 2023-2027 op.
Wat doen we in 2022? Gestart in 2018, loopt het programma 'Samen tegen armoede' in 2022 op zijn einde. We maken de balans op middels een eindevaluatie die we begin 2022 aanbieden aan de raad. We evalueren de resultaten van het programma en kijken welke interventies beloftevol zijn voor de structurele inzet op armoedebeleid met ingang van 2023. In 2022 stellen we hiervoor een beleidsplan op.
We implementeren de aanpak 'Gezonde wijk De Staart'.
Wat doen we in 2022? Op De Staart ontwikkelen we sinds 2020 een werkwijze om gezondheidsklachten als gevolg van financiële problemen vanuit medische professionals tijdig te signaleren en door te verwijzen naar het sociaal domein. Deze werkwijze is ook bruikbaar in andere wijken. De zes pijlers van positieve gezondheid (fysiek en mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen in maatschappij en dagelijks functioneren) vormen de basis. In 2022 implementeren we de ontwikkelde aanpak in samenwerking met onze partners en zorgen dat inwoners de weg weten te vinden naar passende ondersteuning.
Deze pagina is gebouwd op 07/12/2022 13:20:09 met de export van 07/12/2022 13:09:04