Doelstelling 1: Het geven van ruimte aan initiatieven uit de samenleving.
Doelstelling 1: Het geven van ruimte aan initiatieven uit de samenleving. Daar waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Dit zien we terug bij inwoners die met elkaar samenwerken, ondernemers die gezamenlijk optrekken en andere netwerken die de stad mooier maken. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er veel initiatieven ontstaan of versneld. Daar waar we als gemeente aan zo'n samenwerking of gezamenlijk plan kunnen bijdragen, doen we dat ook. Wij zien in netwerken en initiatieven in de stad een grote kans. We trekken dan ook consequent samen op met inwoners, bedrijven en andere organisaties. Het programma 'Samen maken wij onze stad' werkt daarom de komende jaren aan 3 sporen (zie RIS-dossier 2595772):
Initiatief vanuit de stad bevorderen en vergemakkelijken;
Initiatiefnemers onderling verbinden zodat een sterker maatschappelijk middenveld ontstaat;
En initiatief vanuit de gemeente richting de stad bevorderen.
We faciliteren initiatieven beter door één online portaal en een initiatieventeam.
Wat doen we in 2022? In 2021 is het proces voor initiatieven gestroomlijnd en geborgd, is er een nieuwe webpagina rondom initiatieven gelanceerd (www.dordrecht.nl/initiatieven) en is een fonds ingericht voor maatschappelijke initiatieven. Het initiatieventeam fungeert in 2022 als aanspreekpunt voor complexe initiatieven en zal het proces rondom initiatieven monitoren. In 2022 wordt het online portaal breed gepromoot.
We werken aan online participatie mogelijkheden.
Wat doen we in 2022? Vanuit het in 2021 opgestelde participatiebeleid wordt in 2022 de online participatie verder ontwikkeld. We zetten in op een participatieplatform waardoor inwoners gemakkelijk in allerlei projecten en activiteiten kunnen meedenken en meedoen.
We werken aan het toepassen van Virtual Reality (VR) binnen participatie.
Wat doen we in 2022? In samenhang met en als aanvulling op de online participatie, onderzoeken we in 2022 wat er voor nodig is om Virtual Reality (VR) toe te passen voor participatie.
We werken aan een toolbox voor bewonersparticipatie.
Wat doen we in 2022? De toolbox is een dynamische website die samen met de handreiking participatiebeleid in het kader van de Omgevingswet als doel heeft om initiatiefnemers en aanvragers van een omgevingsvergunning te stimuleren om participatie te organiseren. Daarnaast is de toolbox beschikbaar voor gemeentelijke projecten om inspiratie op te doen en te komen tot betere participatie. In de toolbox worden voorbeelden van participatie instrumenten en best practices opgenomen. In 2021 heeft de ontwikkeling van de toolbox plaatsgevonden en in 2022 zal hiermee geoefend worden en daar waar nodig worden verbeterd of uitgebreid.
Toelichting beleidsafwijking Uitgangspunt was om de toolbox medio 2022 gereed te hebben. Als gevolg van uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt de toolbox nog wel in 2022 getest en beschikbaar gesteld.
We monitoren en evalueren het Beleidskader Participatie 1.0 in het kader van de Omgevingswet.
Wat doen we in 2022? In de geest van de Omgevingswet en de bijbehorende beleidscyclus zijn monitoring en evaluatie van het Participatiebeleid, en naar aanleiding daarvan regelmatige actualisaties van het beleid, belangrijke onderdelen. Dit geldt zowel voor het participatiebeleid als de lijst buitenplanse activiteiten. Het beleidskader heet daarom Beleidskader 1.0 en wordt een jaar na de inwerkingtreding geëvalueerd. In 2022 gaat de Omgevingswet en het daar bijbehorende beleidskader in.
Toelichting beleidsafwijking De inwerkingtreding van de Omgevingswet is verschoven naar-01-01-2023.
Deze pagina is gebouwd op 07/12/2022 13:20:09 met de export van 07/12/2022 13:09:04